Händelser i Bovikens fiskeläge


Foto b
I mitten av 1950-talet köpte Einar Rondahl fiskeboden av Axner Claudelin. I köpet ingick en fullt utrustad enmänning samt diverse ålderdomliga fiskeredskap och en gammal sjömanskista.

På 1950-talet var det rodd som gällde när gubbarna skulle ut och lägga nät. Då var de som längst ut vid ”Holm.” Einar lyckades få tag på en Archimedes utombordare, 2 hkr. Det fanns inte utombordare att köpa hur lätt som helst alltså helt andra tider än nu.

Utombordarens svänghjul satt längst upp jämte bensintanken. Man snurrade ett rep några varv runt spåret i svänghjulet och drog efter bra … den. Givetvis startade motorn inte. Så höll det på med kanske ett femtiotal drag. Det fanns två små rattar på motorn som jag tror reglerade tändningen och bensinmatningen och som det var en hel vetenskap att ställa in i rätta lägen beroende på temperatur och annat. För varje drag snurrade propellern några varv och båten flyttade sig en liten bit. Det fanns alltså ingen tomgång och växellåda på utombordsmotorn, det är finesser som introducerades flera årtionden senare.

En rolig händelse som jag bevittnade var när min far och Hugo-Ole skulle ut och fiska. Min far var självklart kapten på båten och skulle starta utombordsmotorn. Såklart var den svårstartad. Och han drog och drog. Båten flyttade sig lite hela tiden. Och plötsligt startade motorn. Och båten körde iväg. Innan min far hann styra båten körde de upp på stenen i Bovikens hamn. Då skrattade jag, det var faktiskt komiskt. Någon däruppe förlät mig nog. Stenen de körde på är nu är markerad med ett järnspett och bildäck.

Fiskeboden nyttjades mycket fram till slutet på 1970-talet. Den revs nog i början av 1980-talet. Fiskeboden var helt sönderäten av husbock. När den revs dammade det ordentligt, det var virket som malts sönder av husbocken. Från rivningen finns en super-8 film.

Konstnären Harry Boström bodde sommaren 1957 i stugan ”Getingbo.” Han målade flera motiv från fiskeläget. Den gamla enmänningen blev motiv för konstnären och den tavlan är nu i Hans Rondahls ägo.

Den gamla fiskeboden har förevigats också genom målning av konstnären Greta Marle år 1975. Även den tavlan är Hans Rondahls ägo.

Minnen nedteckade 2016 11 29 av Hans Rondahl

Foto a